आलू गोभी रेसिपी

 आपकी मनपसंद आलू-गोभी रेसिपी कुछ इस तरह हो सकती है:



सामग्री:

- 2 आलू (बड़े कटे हुए)

- 1 गोभी (फूलों के टुकड़ों में कटा हुआ)

- 1 प्याज (बारीक कटा हुआ)

- 2 टमाटर (कटे हुए)

- 2 हरी मिर्च (बारीक कटी हुई)

- 1 टीस्पून अदरक-लहसुन का पेस्ट

- 1/2 टीस्पून हल्दी पाउडर

- 1 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर

- 1 टीस्पून धनिया पाउडर

- 1/2 टीस्पून गरम मसाला

- नमक स्वाद अनुसार

- 2 टेबलस्पून तेल

- ताजे धनिये के पत्ते (बारीक कटे हुए) - सजाने के लिए


तरीका:


1. एक कड़ाही में तेल गर्म करें। फिर उसमें बारीक कटा प्याज डालें और उसे सोने के रंग तक भूनें।

2. अब उसमें अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें और उसे अच्छी तरह से मिला लें।

3. अब उसमें कटी हुई हरी मिर्च डालें और साथ ही हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला और नमक भी डालें। इसे अच्छी तरह से मिलाएं।

4. अब अदरक-लहसुन का मसाला उबलने के लिए उबालने के बाद इसे अदरक-लहसुन मसाला के साथ अच्छी तरह से मिला लें।

5. अब उसमें कटे हुए टमाटर और बड़े कटे हुए आलू डालें। सबको अच्छी तरह मिलाएं और उसे ढकने के लिए एक ढंकनी रखें। धीमी आंच पर 7-8 मिनट पकाएं।

6. अब ढकनी हटाएं और अच्छी तरह से मिलाएं। गोभी के टुकड़े डालें और सबको मिलाएं। फिर से ढकनी लगाएं और ढंकनी बंद करके हल्की आंच पर 15-20 मिनट या जब तक आलू और गोभी पक न जाए तक पकाएं।

7. सब्जी तैयार होने पर गरमा गरम हरा धनिया डालें और आपकी स्वादिष्ट आलू-गोभी रेसिपी तैयार हो जाएगी।


इसे रोटी, परांठे या चावल के साथ सर्व करें। आप इसे गर्मा-गर्म भोजन के रूप में स्वादिष्ट रूप से आनंद ले सकते हैं।

आप इस रेसिपी में अपनी पसंदीदा मसालों और तेल के अनुसार उपयोग कर सकते हैं।Sure, here are a few more variations and tips to enhance the flavor of your Aloo Gobi:


1. Masala Aloo Gobi: To give a spicy twist, you can add a teaspoon of garam masala, roasted cumin powder, and a pinch of kasuri methi (dried fenugreek leaves) during the cooking process. This will impart a rich, aromatic flavor to the dish.


2. Achari Aloo Gobi: For a tangy and pickle-like taste, you can add a tablespoon of store-bought or homemade achar masala (pickle spice blend). This will add a unique and vibrant flavor to the dish.


3. Creamy Aloo Gobi: If you prefer a creamy texture, you can add a few tablespoons of fresh cream or yogurt towards the end of the cooking process. This will make the dish richer and more indulgent.


4. Aloo Gobi with Mustard Seeds: For an added crunch and a burst of flavor, you can temper the dish with mustard seeds and curry leaves. Heat oil in a pan, add a teaspoon of mustard seeds and a few curry leaves, and let them crackle. Add this tempering to the cooked Aloo Gobi and mix well.


5. Aloo Gobi with a Twist: Experiment with different ingredients by adding diced capsicum (bell peppers), peas, or even diced paneer (Indian cottage cheese) to make it more colorful and nutritious.


Remember to adjust the spice level, salt, and cooking time as per your taste and preferences. You can also garnish the Aloo Gobi with fresh coriander leaves, roasted crushed peanuts, or a squeeze of lemon juice to add an extra layer of freshness.


Enjoy preparing your delicious Aloo Gobi and savor its flavors!


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