मटर आलू रेसिपी

 मटर आलू रेसिपी एक प्रसिद्ध भारतीय सब्जी है जो मटर और आलू को मसालेदार ग्रेवी में पकाकर बनाया जाता है। इस स्वादिष्ट सब्जी को रोटी, पराठा, पूरी या चावल के साथ सर्व किया जा सकता है। यहां मैं आपको मटर आलू की बेसिक रेसिपी बता रहा हूँ:



सामग्री:

- 1 कप हरी मटर (फ्रोजन या ताजा)

- 2 आलू (छोटे टुकड़ों में कटे हुए)

- 2 प्याज (बारीक कटा हुआ)

- 2 टमाटर (प्यूरी और शाकाहारी को मनमुताव करने के लिए)

- 2 हरी मिर्च (बारीक कटी हुई)

- 1 टीस्पून अदरक-लहसुन की पेस्ट

- 1 टीस्पून धनिया पाउडर

- 1/2 टीस्पून हल्दी पाउडर

- 1/2 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर

- 1/2 टीस्पून गरम मसाला

- नमक स्वादानुसार

- 2 टेबलस्पून तेल

- कुछ हरा धनिया (गार्निश के लिए)


विधि:

1. एक कड़ाई में तेल गरम करें और उसमें प्याज डालें। प्याज नरम और गोल्डन होने तक सांस लें।

2. अब उसमें अदरक-लहसुन की पेस्ट और हरी मिर्च डालें, सांस लें और अच्छे से मिलाएं।

3. अब टमाटर प्यूरी डालें और उन्हें 5-6 मिनट तक पकाएं। टमाटर पकने पर मसाले में बढ़ाए गए इन्ग्रीडिएंट्स डालें और अच्छे से मिलाएं।

4. अब मटर और आलू डालें और उन्हें अच्छे से मिलाएं।

5. मसाले को 2-3 मिनट तक पकाएं और इसके बाद पानी डालें। आपकी पसंद के मुताबिक पानी की मात्रा डालें, इससे आपकी ग्रेवी दूध या गाढ़ा हो सकती है।

6. सब्जी को ढककर मध्यम आंच पर पकने दें, जब तक कि आलू और मटर नरम और पके नहीं हो जाते।

7. गरम मसाला डालें और अच्छे से मिलाएं।

8. सब्जी को गरम गरम चावल या रोटी के साथ परोसें और हरा धनिया से सजाएं।


आपकी मटर आलू सब्जी तैयार है। इसे गरम व स्वादिष्ट तौर पर परोसें और अपने परिवार और दोस्तों

 के साथ खुशनुमा भोजन करें।Certainly! Here's some additional information about the Matar Aloo recipe:


Matar Aloo is a versatile dish that can be customized according to personal preferences. You can add other vegetables like carrots, cauliflower, or beans to enhance the flavor and nutritional value. Additionally, you can adjust the spice levels by increasing or decreasing the amount of red chili powder or green chilies used.


To enhance the richness of the gravy, you can add a spoonful of cream or yogurt towards the end of the cooking process. This gives a creamy texture and adds a mild tangy taste to the dish. Garnishing the Matar Aloo with freshly chopped coriander leaves adds a vibrant touch and enhances the overall presentation.


For those who prefer a healthier version, you can reduce the amount of oil used and opt for healthier cooking techniques like baking or grilling the potatoes instead of frying them. You can also substitute regular potatoes with sweet potatoes for a twist in flavor.


Matar Aloo can be enjoyed as a standalone curry or paired with various Indian breads like roti, paratha, naan, or even rice dishes like pulao or jeera rice. Adding a side of raita (yogurt-based condiment) or pickles complements the meal and adds different textures and flavors.


Feel free to experiment with the recipe by adding your favorite spices or ingredients. Cooking is an art, and personalizing recipes is a great way to explore your creativity in the kitchen.


Enjoy preparing and savoring the delicious Matar Aloo!

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