पालक आलू रेसिपी

 पालक आलू (Spinach Potato) रेसिपी एक आसान और स्वादिष्ट सब्जी है जो आप घर पर बना सकते हैं। यह सब्जी भारतीय रेस्टोरेंटों में भी प्रसिद्ध है। इसे रोटी, परांठा या चावल के साथ सर्व की जा सकती है।


यहां पालक आलू की रेसिपी है:


    सामग्री:

    - 2 बड़े आलू (उबाले हुए और छोटे कटे हुए)

    - 2 कप पालक (धोकर बारीक कटा हुआ)

    - 1 बड़ा प्याज (बारीक कटा हुआ)

    - 2 टमाटर (बारीक कटे हुए)

    - 2 हरी मिर्च (बारीक कटी हुई)

    - 1 टीस्पून अदरक-लहसुन पेस्ट

    - 1 टीस्पून जीरा (कार्यों की भूमि)

    - 1 टीस्पून धनिया पाउडर

    - 1/2 टीस्पून हल्दी पाउडर

    - 1/2 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर

    - नमक स्वादानुसार

    - 2 टेबलस्पून तेल


    तरीका:


    1. कड़ाही में तेल गर्म करें। फिर जीरा डालें और उसे सुनहरा होने तक भूनें।


    2. अब उसमें प्याज डालें और उसे गोल्डन ब्राउन होने तक साधारित करें।


    3. फिर इसमें अदरक-लहसुन पेस्ट डालें और 30 सेकंड तक पकाएं।


    4. अब उसमें टमाटर डालें और उन्हें मुलायम होने तक पकाएं।


    5. अब उसमें सभी पाउडर, जैसे धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और नमक, डालें और अच्छी तरह से मिला लें।


    6. ताजी हरी मिर्च डालें और मिलायें।


    7. अब उसमें आलू डालें और ढककर मध्यम आंच पर पकाएं। इसे करीबन 8-10 मिनट तक पकाएं, या जब तक आलू सुके नहीं हो जाते।


    8. अब उसमें पालक डालें और ढककर इसे और 4-5 मिनट तक पकाएं, या जब तक पालक सुपर क्रिस्प और आलू आराम से गल नहीं जाते हैं।


    9. आपकी पालक आलू तैयार है। इसे गर्मा गर्म सर्व करें और चावल, रोटी या परांठे के साथ परोसें।


    यह रेसिपी आपके भोजन को आरोग्यपूर्णता और स्वाद के साथ भर देगी। इसे आप इकट्ठा करके परिवार के साथ बंध सकते हैं और इसे मेहमानों के लिए भी बना सकते हैं।

    Sure! Here's a continuation of the recipe:


    10. Garnish the prepared spinach potato with fresh coriander leaves for added flavor and freshness.


    11. Serve the delicious spinach potato dish hot with roti, naan, or rice. It can also be enjoyed as a side dish with your favorite dal or curry.


    12. To make it even more nutritious, you can add some boiled chickpeas or paneer (cottage cheese) to the dish. Just add them along with the potatoes and cook until they are heated through.


    13. If you prefer a spicier version, you can increase the amount of red chili powder or even add some chopped green chilies.


    14. Experiment with the spices and flavors according to your taste preferences. You can add a pinch of garam masala or kasuri methi (dried fenugreek leaves) for an enhanced aroma.


    15. For a healthier alternative, you can sauté the onions and tomatoes in olive oil instead of regular vegetable oil.


    16. If you want a creamier texture, you can add a splash of fresh cream or yogurt towards the end of the cooking process. Mix well and simmer for a few more minutes.


    17. Leftovers can be refrigerated and enjoyed the next day. The flavors tend to develop even more, making it even tastier.


    Remember, cooking is an art, and you can always customize the recipe to suit your preferences. So feel free to make any additions or substitutions to create your own version of this delicious spinach potato recipe. Happy cooking!

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