मिर्च लहसुन अदरक का अचार रेसिपी

 आपके लिए मिर्च लहसुन अदरक का अचार रेसिपी लाया हूँ। यह बहुत ही स्वादिष्ट और गरमा-गरम अचार होता है जो भोजन के साथ आपकी जीत बना सकता है। ये रेसिपी आपको लगभग 30 मिनट में तैयार कर सकते हैं। तो चलिए शुरू करते हैं:


सामग्री:

- 250 ग्राम हरी मिर्च (सांप्रदायिक या मिल्ड अचार वाली)

- 1 टेबलस्पून अदरक (कतली करके चोटे टुकड़ों में कटा हुआ)

- 1 टेबलस्पून लहसुन (कतली करके चोटे टुकड़ों में कटा हुआ)

- 2 टेबलस्पून राई (मसाला दानों के साथ)

- 1 टेबलस्पून अजवाइन (मसाला दानों के साथ)

- 1 टेबलस्पून मेथी दाना (सूखे दानों के साथ)

- 2 टेबलस्पून सरसों का तेल

- 1 टेबलस्पून हल्दी पाउडर

- 1 टेबलस्पून लाल मिर्च पाउडर

- 1 टेबलस्पून कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर

- 1 टेबलस्पून जीरा पाउडर

- नमक स्वादानुसार

- चीनी 2 टेबलस्पून (आवश्यकता अनुसार)

- सेब का सिरका 2 टेबलस्पून (आवश्यकता अनुसार)


कैसे बनायें:

1. सबसे पहले हरी मिर्चों के सिल (सीधे थेेलों) को काट लें या अचार वाली मिर्चों को लंबाई में 2-3 टुकड़ों में काट लें।

2. अपने हाथों को अचार बनाने के लिए तैयार करने से पहले अचार के बर्तन को एक कप सजाएं।

3. अब, गरम तेल को कड़ाही में डालें और उसे गर्म होने दें। तेल गर्म होने पर, गर्म तेल में राई, अजवाइन और मेथी दाना डालें और धीरे-धीरे पकाएं।

4. अब, तेल में अदरक और लहसुन डालें और 2-3 मिनट तक पकाएं।

5. अगली कदमावदां के लिए हल्दी, लाल मिर्च पाउडर, कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर, नमक, चीनी और सेब का सिरका डालें। सभी को अच्छी तरह मिलाएं।

6. अब, हरी मिर्चों के सिल को डालें और अचार अच्छी तरह मिलाएं।

7. अंत में, अचार को तब तक पकाएँ जब तक कि तेल आधा सूख जाएँ।

8. अचार को बर्तन में ठंडा होने दें, और फिर एक बंद करके रखें और बड़ी तरह से उपयोग करें।


मिर्च लहसुन अदरक का अचार तैयार है। आप इसे एक बर्तन में ठंडा करके या सीधे अनुभव कर सकते हैं। यह बनाने में बहुत ही आसान है और उसे उपयोग करने का सरल तरीका है। इस अचार को चावल, रोटी, परांठा या किसी भी व्यंजन के साथ सर्व करें और मजेदार स्वाद का आनंद लें।

Sure! Here are some tips to make your Mirch Lahsun Adrak ka Achar even more delicious:


1. Adjust the spice levels: If you prefer a milder version, remove the seeds from the green chilies before cutting them. Conversely, if you like it spicier, add some extra red chili powder or chopped green chilies.


2. Add additional flavors: You can enhance the flavor of your pickle by adding a few additional ingredients. For example, you can include a tablespoon of roasted and powdered fenugreek seeds (methi powder) for a unique taste. You can also add a pinch of asafoetida (hing) for extra flavor.


3. Experiment with the oil: While the recipe calls for mustard oil, you can also try using other oils like sesame oil or olive oil for a different taste. Each oil will impart its unique flavor to the pickle.


4. Let it mature: While the pickle is ready to eat after it cools down, it tastes even better if you let it sit for a few days to allow the flavors to meld together. Store it in an airtight container and keep it in a cool and dry place. The pickle will last for a few weeks or even months if properly stored.


5. Serve it right: Mirch Lahsun Adrak ka Achar pairs well with various Indian dishes. It goes great with rotis, parathas, rice, or even as a side condiment with your meals. The spicy and tangy flavors of the pickle complement the flavors of the main dishes.


6. Personalize the recipe: The recipe I provided is a basic version of Mirch Lahsun Adrak ka Achar. Feel free to personalize it according to your preferences. You can increase or decrease the quantities of spices or add any other spices of your choice to make it your own unique creation.


Remember, pickles add a burst of flavor to any meal and can be enjoyed year-round. The Mirch Lahsun Adrak ka Achar recipe I shared is a traditional and popular one, but don't hesitate to experiment and make it your own. Enjoy the process of creating delicious homemade pickles and savor the flavors wi


th your meals.

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